Mobilna aplikacija

Dobrodošel, obiskovalec! [ Registriraj se | Prijavi seRSS     

Vpis ponudnika
Komentarji so izklopljeni za Smiselno urejanje okolice

Smiselno urejanje okolice

| Članki | 3 septembra 2015

Preden se lotimo urejanja dvorišča pred hišo, je dobro izrisati tloris površine in napisati seznam vsega, kar bi želeli imeti in kar bi želeli početi. »Posebej razmislimo o vhodnem delu vrta, bivalnem delu, zasaditvi, o mejah s sosednjimi zemljišči, željah posameznih družinskih članov, kot so hobiji ali otroška igrala, o gradnji dodatnih objektov ter kakšnih posebnih zahtevah. Nato sledi zbiranje idej, ki jih temeljito pretehtamo in približamo realnim možnostim,« svetuje Mojca Vidmar. Nato se odločimo, ali bomo zasnovali dvorišče na pravokotniških oblikovalskih načelih ravnih linij, ki dajejo prostoru pravilnost in hkrati poudarjajo vsak posamezen element, lahko pa uporabimo tudi mehke, vijugaste oziroma krožne oblike, s katerimi ustvarimo bolj tekoč naravni prostor.

urejanje_dvorisca

Če smo si zamislili leseno ograjo in betonske tlakovce, moramo pravilno izbrati barvo, obliko in dimenzijo obeh materialov, da se bosta skladala s fasado. »Če želimo mehak, topel, naraven in bolj romantičen videz, so primerni tlakovci rustikalnega videza, top­lih barvnih odtenkov in nepravilnih oblik. S takšnimi bomo ustvarili toplino v prostoru tako pri novogradnji kot pri starejši hiši. Če se odločimo za modernejši videz, bomo izbrali čiste, ravne linije in preprost vzorec iz enobarvnih tlakovcev večjega formata,« osnovne estetske zakonitosti tlakovanja povzame Mojca Vidmar, ki podobno svetuje tudi glede lesene ograje, pri kateri je najpomembnejša izbira lesa, ki je živ material in se z leti spreminja.

urejeno_dvorisce

K leseni ograji se dobro podajo tlakovci s hrapavo površino, ki deluje nekoliko obrabljeno oziroma starano. Tako obdelana površina tudi preprečuje zdrse, pravi Blaž Oblak iz podjetja Oblak commerce. Površina nekaterih tlakovcev je dodatno obdelana tako, da ima videz postaranega naravnega kamna. V kombinaciji z leseno ograjo lahko s takšnimi tlakovci ustvarimo všečen videz dvorišča, ki deluje kot smiselno zaokrožena celota. Mojca Vidmar pri tem omeni, da obstajajo različne izvedbe lesene ograje, na primer iz nerob­ljenih desk, iz pokončnih letev, pokončnih letev v loku, rešetk, vetrnih sten, vzdolžnih letev, s polnili iz letev, križev in podobno. »Če smo se odločili za bolj domač, rustikalen videz tlakovcev, potem bomo izbrali tudi mehkejše oblike lesene ograje,« še doda.

Vir: deloindom.si

Ni oznak

3562 total views, 1 today

  

Blog kategorije

Novice